Ege Raf Sistemleri | 0530 290 71 91

Raf Sistemleri

01.05.2017
Raf Sistemleri

Günümüzde raf sistemleri gün gittikçe gelişme göstermektedir. Son dönemde artan yük hacmi ile depolar en yüksek seviyede nasıl kullanabiliriz düşüncesi hakim olmakla birlikte ayrıca depo raf sistemlerine de farklı alternatifler sunma yolunda çalışmalarını sürdürmektedir.

Özellikle depolarda hangi raf sisteminin kullanılması gerektiğini iyi analiz etmek gerekir. Taşınacak yüke bağlı olarak farklı sistemleri vardır. Bu rafların depo içerisindeki yerleşimi de, malın indirilip bindirilmesi konusunda aşırı önem taşımaktadır. Kullanılan bu sistemlerden bahsetmek gerekirse. Ülkemizin deprem bölgesinde yer alması sebebiyle çalışanların güvenliği mutlaka önemsenmeli ve yapılacak depo raf sistemlerinin üretimi her zaman profesyonellere bırakılmalıdır.

İlk olarak raf sistemlerini 3 ana başlıkta anlatabiliriz.

1 - CİVATALI RAF SİSTEMLERİ

Çelik raf sistemleri tabla kalınlıkları baz alınarak 60-100 kilo arasında yük taşıma kapasitesine sahiptir. Ayaklar L profillerden, tablalar ise saç malzemeden yapılmaktadır. Ayakların üstünde bulunan delikler ile çelik raf tablalarının yanlarında bulunan delikler civata ve somun yardımı ile birleştirilir.

2 - HAFİF RACK RAF SİSTEMLERİ

Bu raf sistemi geçme sistem olarak da isimlendirilen ve daha çok hafif yüklerin taşınmasında kullanılan bir sistemdir. Her bir raf da maximum 350 kilo yük taşınabilmektedir. Ayaklar kutu profillerden oluşmaktadır ve üzerlerinde bulunan deliklere travers takılarak ayaklar birbirine bağlanmaktadır.

3 - AĞIR RACK RAF SİSTEMLERİ

Paletli veya ağır yüklerin taşınmasında kullanılan bir sistemdir. Her bir rafta 1000 - 2000 kilo üzeri yük taşınabilmektedir. Profil kesitleri mutlaka taşınacak malın ağırlığına göre belirlenmelidir.

Yerleşimlerine Göre Raf Sistemleri

Sırt Sırta Raf Sistemi

Günümüzde en yaygın ve ekonomik kullanım alanına sahip olan bir sistemdir. Paletli olarak kullanılan ürünlerde genellikle sırt sırta raf sistemi tercih edilmektedir. Her palet bağımsız olarak basit bir şekilde yerleştirilip çıkarılabilir. Yani ilk giren ilk çıkar sistemine uyum sağlamaktadır. Bu da bir diğer adıyla fifo sistemidir.

İki Derinlikli Raf Sistemi

Bir nevi sırt sırta raf sistemine benzemektedir. İstifleme aracının ucuna takılan uzatma aparatı ile en arkada bulunan yükün kolay bir şekilde alınması sağlanır.

Dar Koridor Raf Sistemi

Yüksek depolarda özel forkliftlerin kullanımı ile minimum alanda maximum depolama sağlayan bir sistemdir.

Hareketli Depo Raf Sistemi

Hareketli elemanların üzerine kurulan bir depolama sistemidir. Bu sistemde tek bir koridor bırakılarak mevcut rafların hareket ettirilmesiyle istenilen koridora gidilmektedir.

Mekik Sistem Raf Sistemi

Boyut olarak aynı olan paletleri üst üste ve arka arkaya istifleme makinesi ile boşluk bırakmadan yapılan bir istifleme sistemidir. Arkada bulunan paletleri almak için diğer paletlerin boşaltılması zorunluluğunu ortadan kaldıran bir sistemdir.

Tam Otomatik Depo Raf Sistemi

Bu sistem palet giriş çıkış hızının biraz daha yüksek olduğu depolarda tercih edilmektedir.

Giydirme Cepheli Depo Raf Sistemi

Herhangi bir sistem üzerine bina inşaatı yapılmadan herhangi bir panel kaplama ile giydirme işlemi yapılan bir sistemdir.



Tümü