Ege Raf Sistemleri | 0530 290 71 91

Fiziksel Depolama ve Raf Sistemleri

06.01.2023
Fiziksel Depolama ve Raf Sistemleri

Depo içinde kullanılmakta olan alan, fiziksel depolama alanıdır. Fiziksel depolama alanı içinde kullanılacak olan raf sistemleri ile depoda olan ürünlerin yerleştirilmesi sağlanmaktadır. Ürünlerin depodaki kapladıkları alanlar düşünüldüğünde fazla yer kapladığı ve bu nedenle de alan sıkıntısı yaşanması herkesin karşılaştığı problemler arasındadır.

Fiziksel depolama için kullanılacak raf sistemleri alanın daha geniş olarak kullanılmasına, düzenli bir depolama alnı oluşturmasına yardımcı olacaktır. Raf sistemleri fiziksel alana göre düzenlenecek bir tasarım ile oluşturulmaktadır. Dolayısı ile de raf sistemleri yerleştirilen ürünlerin deha düzenli olmasının yanında aranan ürünün çok daha kolay bulunmasına da fayda sağlamaktadır. Fiziksel depolama alanındaki ürünler özelliklerine göre sınıflandırılır. Ve bu sınıflandırmaya göre depodaki raf sistemlerine yerleştirme yapılır. Böylelikle de bir ürün arandığında ya da sipariş geldiğinde raf sistemlerine kategorize edilerek yerleştirilen ürünlerin kolaylıkla bulunmasına yardımcı olur.

Raf sistemleri fiziksel depolama olarak adlandırılan ürünlerin bulunduğu depo da ürünlerin doğru bir şekilde sınıflandırılmış olması ve bu sınıflandırmaya göre de ürünlerin raf sistemlerine yerleştirilmesi ile belli bir düzen oluşturulmasına büyük katkı sağlamaktadır. Bu planlamada ürünün özellikleri, önce ya da sonra olarak alınacağı zamana, ürünün ağırlığına, büyüklüğüne göre yapılmalıdır. Tüm bu durumlar dikkate alınarak danışmanlık hizmeti alınarak ürün özellikleri doğrultusunda raf sistemleri oluşturulmasına dikkat edilmelidir.

Fiziksel depolama alanlarında genel olarak kişiye göre değişiklik gösterse de büyük ve ağır ürünler yere çok yakın bir alana yerleştirilmektedir ki bu durum ağı ve büyük olan ürünün devamlı olarak kaldırılmasını önleyecektir. Daha küçük olan ürünler ise yüksek raf sistemleri olan yerlere, çekmecelere, kutuya yerleştirilebilmektedir.

Fiziksel depolama ve raf sistemleri birbiri ile bağlantılı olan önemli iki husustur. Raf sistemleri genel olarak ürünlerin giriş çıkış zamanlarına, ağırlık ve hacimlerine göre ayarlanmaktadır. Daha kısa sürede çıkarılacak ürünler raf sistemleri ile planlanmış kapı yanlarına, ana koridorlara ve raf sistemlerinin en alt rafına yerleştirilmelidir. Daha hafif ve hacmi küçük olanlar ise daha içlerde bulanan raf sitemlerine yerleştirilerek planlama yapılması karmaşıklığın önüne geçecektir.

Tümü